Ordet sprängticka låter väldigt konstigt, men det är en svamp som växer på träd. Många är nog mer bekanta med namnet chaga, vilket är ett annat namn för svampen.
Chaga är nämligen ett ord som kommer från det ryska språket, och Ryssland är även ett av de länder där man länge har använt sig av sprängticka för de positiva effekter som setts på hälsan.
Svampen används ofta till bland annat hälsoteer, och anses kunna stärka immunsystemet och förbättra sömnen.
Vad är Sprängticka?
Som jag tidigare nämnt är Sprängticka en svamp, som historiskt har använts för de hälsoeffekter som svampen anses ha. Man kan undra hur en svamp skulle kunna ha en stärkande effekt på immunsystemet.
Studier(1) tyder dock på att svampen tycks innehålla näring så som antioxidanter, vilka bland annat motverkar att fria radikaler skadar kroppens celler. Fria radikaler uppstår främst vid stress och vid hård fysisk ansträngning, och bildas vid omsättningen av syre.
Finns sprängticka som kosttillskott?
Sprängticka finns oftast enskilt som te, men kan även finnas i olika te-blandningar. Detta te tillverkas genom att man försiktigt skär loss svampen från det träd där den växer. Sedan torkas sprängtickan långsamt, och oftast i en ugn, för att bli till ett te. Teet kan drickas dagligen eller efter behov.
Recepttips för te på sprängticka
När man köper sprängticka-te är det ibland redan smaksatt. Men är det inte det kan man göra det extra gott och smakrikt. Då kan du först brygga teet genom att använda dig av en tesil fylld med sprängticka som du för ner i en kopp kokhett vatten i ungefär 5 minuter. Är bitarna för stora, kan du fylla en kastrull med ca 2 liter vatten och låta blandningen sjuda i fem minuter.
Sedan kan du smaksätta med 1 tesked kokosolja och lite kanel eller kakao för en härlig smakupplevelse. Om du vill kan du även ha i lite socker eller honung för att ge teet det lilla extra! För dig som gillar ingefära, går det alldeles utmärkt att tillsätta skalad ingefära och citron till teet.
Tre roliga saker att veta om sprängticka
- Historisk sett har svampen använts som behandling av cancer.
- Sprängtickan växer i barrskog och finns bland annat här i Norden.
- Svampen sägs ha effekt mot hudsjukdomen psoriasis.
Referenser:
Cui Y, Kim DS, Park KC. Antioxidant effect of Inonotus obliquus. J Ethnopharmacol. 2005;96(1-2):79-85.