Fiskolja är en olja som utvinns ur olika former av fisk

Fiskolja

Fiskolja är en olja som utvinns ur olika former av fisk, så som exempelvis lax, sill, sardiner och makrill. Oljan innehåller flera olika fettsyror, omega 3-fettsyror, A-vitamin och D-vitamin.

Fiskoljan är bra för kroppen på flera olika vis. Bland annat så är det främst omega-3 fettsyrorna som har en väldigt stor påverkan på kroppen. Fiskoljan hjälper framförallt till mot hjärt- och kärlsjukdomar. Utöver det så har fiskoljan även andra bra effekter på kroppen.

Goda effekter av fiskoljan

  • Bekämpar inflammationer i hjärnans celler.
  • Behåller blodkärlens elasticitet som hjälper till att hålla blodflödet normalt.
  • Hjärnans kapacitet förbättras.
  • Du känner dig piggare.

Varför är fiskoljan så bra

Varför är fiskoljan så bra

Fiskoljan innehåller som sagt en stor mängd nyttiga omega fettsyror som är viktiga för vår kropp. Omega fettsyror finns även i andra livsmedel men det som är speciellt för fiskoljan är att den också innehåller omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Det är dessa två fettsyror som har allra störst påverkan på vår hälsa. Från fiskoljorna får du alla fettsyror du behöver direkt och kroppen behöver inte kämpa lika mycket för att själv behöva producera dem.

Rätt mängd fettsyror är väldigt viktigt och med fiskolja får du just den mängd som du behöver för att din kropp ska må bra och för att du dessutom ska kunna känn av alla de olika bra egenskaperna som det bra fettet har att erbjuda dig. Även om du inte är sjuk eller har problem med att du behöver mer fettsyror i kroppen så är fiskoljan väldigt bra för dig.

Med fiskoljan som tillskott så får kroppen precis det som den vill ha och även om du redan mår bra och har en hälsosam kropp så kan fiskoljan ge dig det lilla extra och tillåter dig att fortsätta ha en kropp som fungerar utmärkt.

Mer fakta på hur fiskoljan hjälper

Mer fakta på hur fiskoljan hjälper

Hjärtat mår väldigt bra av omega-3. Framförallt eftersom att detta fett visat sig kunna sänka blodfetter och minska kolesterolet LDL som kan vara farligt.

Hjärnan påverkas även den av omega-3. Barn behöver framförallt detta fett när dem utvecklas och det är därför väldigt bra för dig som är gravid att äta fiskolja.

Lederna påverkas även dem av omega-3. Fiskoljans olika fettsyror lindrar olika ledbesvär och ökar på så vis rörligheten på lederna och sänker den eventuella smärtan som kan finnas.

Köpa fiskolja

Fiskoljan kan du köpa i en del olika butikerFiskoljan kan du köpa i en del olika butiker ibland säljer de nämligen fiskolja i välsorterade livsmedelsbutiker. Men enklast är det att hitta fiskoljan i en hälsokostbutik. I en hälsokostbutik har du oftast också ett större urval och kan få bättre hjälp om du skulle ha några frågor.

Priset på fiskoljan kan variera en aning beroende på om du vill ha den som ren olja eller exempelvis i kapslar. För under 200 kronor hittar du enkelt flera olika former av fiskolja och har därför mycket att välja på. Men där finns ändå de varianter som kostar över 200 kronor. Dock brukar detta oftast vara storpack.

Fiskoljan som tillskott i din kost

Fiskoljan finns både som vanlig olja och i kapslar. Kapslar brukar vara det vanligaste sättet att använda fiskoljan på då dem är enkla att ta med sig i en liten ask och dessutom går snabbt att svälja. Du kommer därför inte behöva känna någon direkt smak av fiskoljan som inte brukar smaka speciellt gott.

Med kapslarna doserar du enkelt hur mycket fiskolja du bör äta dagligen. Rekommenderad dos brukar vanligtvis stå på förpackningen om du känner dig osäker på hur mycket just du behöver äta.

Använder du dig av kapslar så förvara dem gärna svalt. Helst i kylskåpet då håller dem allra bäst och de smakar inte heller lika mycket när dem är väl kylda.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *