Havtorn är ett riktigt fantastiskt litet gul-orange bär

Havtorn

Havtorn är ett riktigt fantastiskt litet gul-orange bär som för med sig bra egenskaper till hela kroppen. Redan för flera tusen år sedan så användes havtorn som ett hälsobär då bland annat för att bota inflammationer och hosta.

Hagtornsbäret är verkligen ett superbär och hela växten används noga på flera olika vis för att du ska kunna ta del av allt som bäret har att erbjuda.

Så används bäret och växten

  • Själva bäret brukar ofta torkas så att du kan äta det som det är eller lägga det i gröten mm. Ofta pressas även bäret till juice.
  • Av kärnor och skal som blir över vid pressning gör man havtornspulver som kan läggas i dryck eller mat.
  • Av havtornens frö och skal pressar man ur olja som framförallt används till naturläkemedel men också inom kosmetik.
  • Bladen från havtornen torkas ofta och används därefter till te.

Där finns alltså väldigt många olika sätt för dig att ta del av havtornens goda egenskaper. Vilket också gör att du kan variera dig för att inte bli trött på bäret.

Dokumenterade effekter av dagligt intag av havtorn

Effekten av havtorn

Havtorn har flera olika hälsoeffekter. Flera läkare har gjort studier med bäret och har kommit fram till att med havtorn som tillägg i kosten så kan vi må mycket bättre på flera olika vis.

Dokumenterade effekter av dagligt intag av havtorn:

  • Havtorn hjälper till mot övervikt.
  • Havtorn minskar risken för blodproppar.
  • Havtorn återställer immunförsvaret och läker slemhinnor.
  • Havtorn sänker kolesterolet och förbättrar hjärtfunktionen.
  • Havtorn kan också minska hastigheten som cancerceller delar sig på.

Havtorn kan du köpa i hälsokostbutiker

Utöver dessa effekter så är havtornen också en ren vitaminbomb och innehåller flera olika fetter som är bra för vår kropp. Bland annat så är havtornen förmodligen det enda bär som innehar omega 7 i naturlig form och omega 7 är inte enbart rent allmänt bra för vår kropp utan har stor påverkan på både tarmar och cellmembran.

De vitaminer som finns i havtornen är A, C, E, K och B-vitaminer och även B12. Bäret innehåller också mängder av olika antioxidanter. Bland dem finns bland annat fenoler, polyfenoler och karotenoider.

Havtornen kan du äta färska precis som de är, dock är det mycket enklare att få tag på dem torkade

Köpa havtorn

Havtorn kan du köpa i hälsokostbutiker och ibland kan du även hitta dem i välsorterade livsmedelsbutiker. Vad gäller priset så varierar detta väldigt mycket beroende på vilken havtorns produkt det är som du letar efter. Men vanligen kan du hitta torkade havtorn 100g för under hundra kronor, eller precis kring hundra kronor. Priset varierar ofta på om de är ekologiskt odlade eller inte.

Äta havtorn

Havtornen kan du äta färska precis som de är, dock är det mycket enklare att få tag på dem torkade. De torkade bären kan du lägga i dina smoothies, i gröten eller i salladen. Du kan äta dem precis hur du vill helt enkelt.

Där finns även flera olika recept att hitta med havtorn som huvudingrediens eller del ingrediens och vad gäller smaken på bären så är den aningen syrlig någonting som många brukar tycka är väldigt gott.

Vad gäller hur mycket bär du bör äta så är detta individuellt. Men så länge du tillför lite bär till din vardagliga kost dagligen så kommer bären kunna ge dig bra resultat.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *