Chiafrön finns att köpa som flera olika varianter

Chiafrön

Chiafrön finns att köpa som flera olika varianter. De finns både som pulver och skalade såväl som oskalade frön. Chiafrön är mest känt för att de är väldigt rik på Omega-3. En laxfilé har mindre Omega-3 än vad 2 matskedar av chiafrön har, vilket visar hur innehållsrika de små fröerna är. Förutom detta har chiafrön många andra fördelar, då de innehåller stora mängder av antioxidanter och flera andra vitaminer och mineraler.

Chiafröet kommer ifrån Mexiko och användes för av Aztekerna runt omkring i Sydamerika. Det finns ingen utmätt tidsperiod för när man började använda fröet som livsmedel, utan det har använts i hundratals år för att sedan försvinna innan det upptäcktes på nytt på senare tid. Förutom att det varit ett livsmedel och en bas i matlagningen användes det även av aztekerna som offer till deras gudar.

Ordet Chia betyder oljig och det kommer ursprungligen från den reaktion som sker när fröerna läggs i blöt

Ordet Chia betyder oljig och det kommer ursprungligen från den reaktion som sker när fröerna läggs i blöt. Chiafrön drar till sig vätskan som den placeras i och bildar en typ av gelé som innesluter fröna. Det finns även anspråk på att ordet Chia betyder styrka och att fröerna fått ordet på grund av sin förmåga att skapa en jämn och fin uthållighet hos personer som äter dem.

Några av världens bästa långdistanslöpare kommer från stammen Tarahumara i norra Mexiko där de använder chiafrön som bas i sin matlagning.

Idag odlas växten som ger fröerna till stor del i Asien. När spanjorerna kom till Mexiko förbjöd de odling av chiaväxten vilket gjorde att växten bara överlevde på avskilda platser.

Chiafrön har höga halter av både omega-3 och omega-6

Vitaminer och mineraler

Chiafrön har höga halter av både omega-3 och omega-6 som är viktiga för att förnya cellerna i kroppen. Dessa vitaminer hjälper även till i njurarnas funktion och reglerar blodtryck. Omega-3 och Omega-6 är bra för att förebygga torrt och skadat hår samt dålig hy då de hjälper till att stärka och förnya hår,- och hudceller.

Chiafrön hjälper även till att förebygga kärlsjukdomar och näringsämnena i fröet hjälper till att öka mängden serotonin som hjälper till att förhindra och bota depression.

Chiafrön innehåller:

  • Protein
  • Kolhydrater
  • Antioxidanter
  • Kostfibrer
  • Omega-3 och Omega-6

Användningsområden

Chiafrön används till stor del i främst matlagning och bakning

Chiafrön används till stor del i främst matlagning och bakning. De går utmärkt att använda i sallader eller som topping på yoghurt, gröt eller fil. Att byta ut vissa ingredienser i bakverk till chiafrön för att göra de nyttigare blir allt vanligare och vanligare.

De används mycket i både muffins och olika chokladbakelser. Fröna används också vid bakning av bröd då de binder mycket vätska och i maträtter med pasta. Chiafrön är smaklösa vilket gör att de är lämpliga att tillsätta i de flesta typer av mat utan att påverka smaken.

För att kroppen ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer behöver den Omega-3 vilket chiafrön som sagt är rika på. Brist på Omega-3 kan leda till depression, oro, nedstämdhet och inlärningssvårigheter.

Chiafröet är även bra för att hålla mage och tarmar glada och igång. Detta dels för att de innehåller mycket nyttiga ämnen som får magen att må bra men även för att det är väldigt bra på att binda vatten. Det gör att näringsupptaget blir bättre och det hjälper till att stabilisera kroppens egen vätskebalans. Det har därför blivit väldigt populärt med chiapudding som är chiafrön blandat med valfri vätska som får stå och dra sig en stund. Detta serveras sedan som det är eller med olika tillbehör efter smak och preferens.

Chiafrön används inte bara av aktiva atleter utan även av diabetiker då de hjälper till att hålla blodsockret stabilt på ett naturligt sätt. Har man diabetes och vill använda chiafrön ska man ha kontroll på sitt blodsocker och främst kontakta sin läkare. De används mycket för viktminskning och av personer som vill bli uthålligare och minska på kraftiga blodsockerfall.

About the author

Comments

  1. Jag brukar ta nån matsked chiafrön i muslin på morgonen. Det känns bra när man vet hur mycket nyttigheter dessa små fröer faktiskt innehåller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *