Magnesium är ett mycket viktigt mineral

Magnesium

Magnesium är ett mycket viktigt mineral, som behövs för ett normalt blodtryck, starkt skelett och stadig hjärtrytm. Utöver det är det många som använder magnesium för att motverka kramp. Det beror på att magnesium har en mycket betydelsefull roll i nervsignaleringen, och därför kan ett magnesiumtillskott vara utmärkt för dig som tränar hårt.

Vad gör magnesium i kroppen?

Idag vet man att magnesium behövs för fler än 300 reaktioner i kroppen, och de flesta av våra organ behöver magnesium för att fungera normalt. Magnesium är även viktigt för uppbyggnaden av skelett och tänder, genom att exempelvis reglera upptaget av kalcium i våra celler.

Vad gör magnesium i kroppen?

Utöver det behövs magnesium för att nervsystemet ska kunna fungera, i och med att det hjälper till att upprätthålla nervernas elektriska potential. Ett för litet magnesiumintag tros därför kunna öka risken för kramp.

Magnesium verkar även vara av betydelse för regleringen av kroppens D vitamin-nivåer, vilket är mycket intressant för oss i Norden där solen är en bristvara under vinterhalvåret. Vår främsta källa till vitamin D är nämligen solens strålar mot vår hud eftersom att huden kan producera vitamin D med hjälp av UV-ljuset från solen.

Magnesiumbrist är ovanligt men det händer och är mer vanligt vid kostrestriktion. Vid brist kan man få diverse bristsymptom såsom beteendestörningar, störd hjärnfunktion, muskelsvaghet och kramp. För att undvika detta bör man som vuxen ha ett intag på ca 280-350 mg per dag, och för dig som misstänker att du får i dig för lite kan ett tillskott vara bra.

Var finns magnesium naturligt?

Tre av magnesiums viktigaste funktioner:

  1. Reglerar kalciumupptaget
  2. Minskar risken för kramp
  3. Bidrar till kroppens D vitamin-nivåer

Var finns magnesium naturligt?

Magnesium finns oftast i hög mängd i mörkgröna grönsaker. Det beror på dess höga innehåll av klorofyll. Utöver det finns magnesium rikligt i nötter, kött, fisk, frön och fullkornsprodukter.

För vem kan ett magnesiumtillskott vara bra?

För vem kan ett magnesiumtillskott vara bra?

Rekommendationerna är som sagt 280 mg per dag för kvinnor och 350 mg för män. Den som är gravid eller ammar har ett något högre behov, och det är även de som lider störst risk för brist. Då kan ett tillskott med magnesium vara perfekt för att säkerställa ett tillräckligt intag, och kan till och med vara mycket gynnsamt för barnets tillväxt. Brist kan nämligen leda till tillväxthämningar.

Utöver det är det många som tränar som använder sig av ett extra tillskott av magnesium, detta för att minska risken för kramp vid tunga träningspass när kramp lättare uppstår. Det finns också tillskott som innehåller både magnesium och kalcium, vilket även det kan vara intressant vid träning. Detta för att kalcium kan bidra till förbättrad muskelkontraktion samtidigt som magnesiumet hjälper musklerna att slappna av efteråt.

ZMA är även det ett tillskott med magnesium, som dessutom innehåller vitamin B6 och zink. ZMA tas med fördel innan natten för att hjälpa din kropp att slappna av, och är perfekt för en skön natts sömn!

Idag finns det en djungel med tillskott som innehåller magnesium som är ämnade för olika ändamål, och ibland är det inte lätt att veta vad som är ett bra tillskott och vad som är ett dåligt.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *