Aloe Vera är en populär växt som har en lång historia av medicinskt användande

Aloe Vera

Aloe Vera är en populär växt som har en lång historia av medicinskt användande bland Afrikas ursprungsbefolkning. Växten har ingen eller en väldigt kort stam. Aloe är endast 80-100 cm hög och kompenserar längden med ett utbrett rotsystem. Aloe Veras blad är tjocka, grågröna med taggar längst sidorna och bladen blir som mest 65 cm långa.

Så planterar du och odlar din egen Aloe Vera

Planteringen av Aloe Vera kräver mindre omsorg än andra växter som odlas i frostfria klimat. Jorden ska vara sandig och ska inte hålla kvar vattnet för länge. Aloe Vera trivs bäst att planteras torrt. Solljus är en viktig del för växten förmåga att bli större. Aloe Vera kan odlas i en vanlig kruka så länge man låter vattnet rinna undan, krukan ska inte hålla vattnet tätt. Grovkornig sandsten, perlite och sand är det som krävs för att låta Aloe trivas och växa i kruka. Det är bäst att låta odla Aloe inomhus eller i tempererat växthus om det finns risk för att det blir frost.

Så planterar du och odlar din egen Aloe Vera

Aloe Veras egenskaper

Aloe Vera har på senare tid blivit väldigt populär för medicinskt bruk. På senare år har Aloe blivit allt mer använd i diverse hudvårdsprodukter. Det är främst den gelé som kommer från bladens inre del som används i dessa produkter.

Man använder sig även av så kallad Aloe juice som är en bitter, gulaktig vätska som kommer från bladens yttre del. Vätskan torkas sedan och säljs oftast i pulverform. Den sistnämnda vätskan har egenskapen av att vara laxerande och det finns mycket forskning som stödjer Aloe Veras laxerande egenskaper av den sistnämnda vätskan.

Det finns även mycket forskning både på människor och på djur som säger att Aloe Vera har goda egenskaper som vårdande för hudskador och i sårläkning. Aloe Vera sägs har goda effekter även på akne, eksem och sägs även vara allmänt immunförstärkande. Vissa människor som har tagit Aloe Vera oralt har dock upplevt motsatt effekt. Det kan bero på att det funnits kvar rester från växten som orsakat den oönskade effekten.

Idag används Aloe Vera i stora delar av världen även om vissa delar har använt den en längre tid

Idag används Aloe Vera i stora delar av världen även om vissa delar har använt den en längre tid. I Pakistan och Indien intar man Aloe Vera tillsammans med örtväxter och har länge vetat om dess hälsofrämjande effekter.

Det är först nu på senare tid som forskningen verkligen har visat oss hur bra Aloe Vera är för kroppen och dess förmåga att läka sår och ta hand om huden.

Aloe Vera och medicinskt användande

Aloe Vera är en liten växt som har sitt ursprung i Afrika. Växten hittas oftast i Sydafrikas huvudstad, Kapstaden i bergiga delarna och Arabiska halvön, Madagaskar och intilliggande afrikanska öar och ögrupper men även i södra Medelhavsområdet.

Aloe Veras medicinska egenskaper har varit känd för människan under en lång period

Aloe Veras medicinska egenskaper har varit känd för människan under en lång period. Egypterna upptäckte växtens medicinska egenskaper. De använde Aloe Vera som en nyckelingrediens i deras balsameringsvätska. Under 1000-talet upptäckte Européerna Aloe Veras medicinska egenskaper.

Aloe Vera är idag använt inom flera behandlingsområden, främst för hudvård.

Här är några punkter Aloe Vera har visat sig ha effekt på.

Aloe Vera och sårläkning

Aloe Vera har visat sig ha bra effekter på att läka sår. Vissa forskare menar att ett ämne i Aloe Vera främjar vävnadsbildningen och på så sätt har goda effekter på att läka sår. Studierna som gjorts är inte fullständiga och det behövs med forskning innan man med säkerhet kan bestämma växtens läkande effekter.

Aloe Vera och sårläkning

Aloe Vera och diabetes

En laboratoriestudie har gjorts på möss och där man såg en viss effekt som Aloe Vera hade på frigörandet av insulin (hormonet som kontrollerar blodsockernivåerna). Studien visade att gel som intas oralt kan ha en viss effekt på att sänka blodsockernivåerna. Studien är något bristfällig och mer forskning krävs innan man kan säga något konkret om dess effekter på diabetes.

Aloe Vera och brännskador

Enligt viss information som tagits fram kan Aloe Vera har effekter på mindre brännskador. Men som på många andra områden gällande Aloe Vera krävs det mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Aloe Vera och hjärtsjukdomar

Aloe Vera och hjärtsjukdomar

En studie på 5000 personer visade att Aloe Vera kan ha effekter som gör att risken för hjärtsjukdomar reduceras. Reducerade mängder med blodfetter och ökad kolesterolhalt, av det goda kolesterolet.

Notera att forskningen inte är fullständig på något område och man ska dra några slutsatser förrän mer forskning har slutförts på Aloe Vera.

About the author

Comments

  1. Jag kommer ihåg en gång jag hade solsveda efter en lång dag på stranden. Känslan av den kylande Aloe Vera-gelen på min brinnande hud var oslagbar. Medan smärtan och rodnaden minskade kunde jag förstå varför denna växt har varit uppskattad i så många kulturer genom tiderna. Att läsa om dess olika användningsområden och potentiella hälsofördelar gör mig ännu mer fascinerad av dess mångsidighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *