Vitamin K heter egentligen koagulationsvitamin (därav bokstaven K)

Vitamin K

Vitamin K heter egentligen koagulationsvitamin (därav bokstaven K) eftersom det är nödvändigt för att vårt blod ska kunna levra sig (koagulera) om vi skadar oss. Vitamin K är fettlösligt och har många viktiga funktioner i kroppen förutom att spela en viktig roll i koagulationen.

Hur får vi i oss vitamin K?

Det finns flera sätt vi kan få i oss vitamin K. Vitaminet finns i två former naturligt samt i en syntetisk form. De naturliga formerna av vitamin K kallas fyllokinon (K1) och menakinon (K2) medan den syntetiska varianten kallas menadion.

Det finns flera sätt vi kan få i oss vitamin K

Bakterier i tarmarna

I våra tarmar finns en stor mängd bakterier som är viktiga för oss av flera olika anledningar. Dels bidrar de med skydd mot andra, skadliga bakterier och dels producerar de en ansenlig mängd K-vitamin. Exakt hur mycket K-vitamin som våra bakterier producerar vet man inte, men det är en relativt stor mängd. Man vet dock att bakteriernas produktion inte är tillräcklig för att täcka vårt behov av vitaminet.

Från maten

Vitamin K finns även i en del livsmedel. Fyllokinon (K1) finns bland annat i gröna bladgrönsaker som spenat och sallat samt i broccoli och vegetabiliska oljor, speciellt rapsolja och sojaolja. Menakinon (K2) finns rikligt i lever, kött, äggula och i olika mejeriprodukter.

Vitamin K finns även i en del livsmedel

Tillskott

K-vitamin finns som tillskott, både som del i multivitamintillskott och som enskilt tillskott. K-vitamin har mycket låg toxicitet och därför finns inget övre gränsvärde fastställt för hur mycket K-vitamin man maximalt bör äta per dag. Det viktiga är att alltid följa doseringsanvisningarna på produkten och att inte överdosera. K-vitamintillskott är relativt ovanliga men det finns ett stort och bra utbud av tillskott att köpa.

Varför behöver vi vitamin K?

Varför behöver vi vitamin K?

Blodkoagulationen

Vitamin K är så viktigt för blodkoagulationen att det till och med fått sitt namn uppkallat efter denna uppgift. Vitaminet aktiverar ett så kallat enzym som i sin tur är nödvändigt för att kroppen ska kunna producera en rad så kallade koagulationsfaktorer. När vi börjar blöda aktiveras dessa koagulationsfaktorer, en efter en i en lång kaskad, och slutresultatet blir att en sårskorpa bildas. Om inte vitamin K finns i tillräckliga mängder kan koagulationsfaktorerna inte bildas och det blir alltså svårt för kroppen att få stopp på blödningen.

Skeletthälsan

Under senare år har man insett att vitamin K fyller ytterligare en mycket viktig funktion i kroppen. Man har nämligen insett att vitaminet hjälper till att lagra in kalcium i skelettet. Vitamin K samarbetar med vitamin D för att öka inlagringen av kalcium i skelettet. Kalcium är det mineral som främst bygger upp vårt skelett och en tillräcklig inlagring av detta mineral bidrar med andra ord till ett starkt och friskt skelett. Flera studier har visat att brist på vitamin K ökar risken för höftbensfrakturer, något som styrker påståendet att vitamin K är viktigt för skeletthälsan.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *