Krom är ett mineral som är mycket populärt för användning vid diet

Krom

Krom är ett mineral som är mycket populärt för användning vid diet. Krom kan nämligen vara till hjälp för att minska sötsuget genom att bland annat balansera blodsockernivåerna. Dessutom har krom en mycket viktig roll i metabolismen av kolhydrater i kroppen, vilket inte heller är helt fel när du försöker gå ner i vikt.

Varför krom?

Mineralet krom har slagit sig in på marknaden som ett hjälpmedel vid diet. Det beror på att det samverkar med insulin och på så vis hjälper kroppen att reglera blodsockernivåerna. Insulin är nämligen ett hormon i kroppen som behövs för att transportera blodsockret in i våra celler, där det sedan kan omvandlas till energi.

Varför krom?

Tack vare kroms inverkan på blodsockret tror man även att krom kan vara bra för diabetiker, eftersom att de tenderar att lättare få förhöjda nivåer av socker i blodet. Ett högt blodsocker kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, därför är det mycket viktigt att ha balanserade sockerhalter i blodet.

Sötsug är något vi alla har varit med om, och kan vara riktigt jobbigt för den som försöker gå ner i vikt. Men bekymra dig inte, ett tillskott med krom kan nämligen hjälpa dig att hålla sockersuget i styr. Sockersug får man när blodsockernivåerna är för låga, vilket är något krom motverkar genom sin förmåga att balansera sockervärdena i vårt blod. Därför är det många som använder krom i viktminskningssammanhang, men det kan även vara utmärkt för dig som brukar bli sugen på något extra gott fram mot kvällen.

Hur mycket krom behövs?

Hur mycket krom behövs?

Bra källor till krom kan vara fullkorn, kött, ost och vissa kryddor såsom peppar och timjan. Utöver det finns krom även till viss del i nötter och tonfisk.

Idag finns det inget dagligt rekommenderat intag för krom här i Norden. Det är för att man inte är 100 % säker på hur pass mycket krom man behöver för att få effekt. Man har däremot tagit fram något som man kallar för ett adekvat dagligt intag för krom på 25 mikrogram per dag för kvinnor och 25 mikrogram per dag för män.

Adekvat dagligt intag är ett begrepp man använder för de rekommendationer som man inte har en tillräcklig vetenskaplig bas för ett rekommenderat dagligt intag (RDI), men som säger ungefär hur mycket som är tillräckligt för att upprätthålla kroppsfunktionen.

Tre intressanta fakta om krom

Man vet inte heller helt säkert hur stora mängder krom som är säkra att inta per dag, men EFSA (European Food Safety Authority) fastställde ett tolererbart dagligt intag för krom (III) till 300 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. Krom (III) är en typ av oxiderat krom, och är den form av krom som det verkar vara av störst vikt att inte inta för mycket av eftersom att det kan leda till förgiftning.

Tre intressanta fakta om krom

  1. 1957 såg man för första gången hur krom (från bryggerijäst) kunde påverka blodsockret.
  2. Krom tros kunna reglera metabolismen av fett och protein.
  3. Upp till 25-50 % av USA:s vuxna befolkning lider av krombrist.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *