Spirulina har blivit mycket omtyckt som kosttillskott tack vare dess näringsrika innehåll

Spirulina

Spirulina har blivit mycket omtyckt som kosttillskott tack vare dess näringsrika innehåll. Spirulina är nämligen en otroligt antioxidant-, vitamin- och mineralrik alg som varsamt torkas för att sedan bli det perfekta tillskottet. Ett extra stort plus är att torkad spirulina, utöver alla vitaminer och mineraler, innehåller hela 50-70 % protein!

Spirulina för hälsan

Spirulina är en av naturens mest näringsrika växter, som är rik på protein samt vitaminer och mineraler. Spirulina är en blå-grön alg som tillhör cyanobakterierna och som har nyttjats i flera årtionden tack vare dess höga näringsinnehåll.

Spirulina för hälsan

Några exempel på vitaminer och mineraler som finns i denna alg är betakaroten, vitamin E, magnesium, zink, koppar, järn, selen och flera olika sorters B-vitamin.

Av dessa är vitamin E, zink och koppar antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler, som annars attackerar cellernas membran som går sönder och förstörs. Med andra ord är spirulina det perfekta naturliga alternativet till de vanliga vitamin- och mineraltillskotten, som oftast innehåller syntetiska vitaminer och mineraler.

Spirulina och träning

Spirulina och träning

Som jag tidigare nämnt innehåller spirulina stora mängder protein, och torkat spirulina kan innehålla så mycket som 70 % protein. På så vis kan spirulina vara det perfekta tillskottet för dig som är vegetarian eller vegan och tränar mycket, och genom användning av spirulina slår du inte bara två utan tre flugor i en smäll och får både vitaminer, mineraler och protein i ett och samma tillskott.

Spirulina vid inflammation

Den näringsrika spirulinaalgen innehåller omega-6-fettsyran gammalinolensyra (GLA), som är den viktigaste av omega-6-fetterna. GLA tros nämligen vara mycket betydelsefull för regleringen av inflammation, genom att hämma enzymet COX2. COX2 är nämligen ett enzym som annars bidrar till bildningen av flertalet inflammatoriska substanser.

Spirulina vid inflammation

Rikt på klorofyll

Man kan verkligen kalla spirulina för en ”superfood” i och med dess näringstäthet, som utöver det som jag tidigare nämnt, är mycket rikt på klorofyll. Klorofyll används ofta vid detox, eftersom att det sägs ha en utdrivande verkan. Därför kan det vara utmärkt att ha spirulina i skafferiet för att lätt ha det till hands när du känner att du behöver en renande kur.

Sammanfattning av spirulinans hälsoeffekter:

  • Högt innehåll av vitaminer och mineraler.
  • Upp till 70 % protein.
  • Rikt på antioxidanter.
  • Innehåller den klorofyll hälsosamma fettsyran GLA.

Spirulina som kosttillskott

Spirulina som kosttillskott

Idag finns spirulina i kapsel-, tablett- och pulverform. Kapslar och tabletter är perfekta att ha med sig i väskan, och kan på så vis smidigt intas när som helst under dagen. Pulvret har dock även det sina fördelar, och kan blandas i juicer eller i den hemmagjorda smoothien för att ge den extra mycket näring.

Vissa föredrar även att blanda sitt spirulinapulver med vatten till en shot, som de sveper på morgonen för en riktigt bra start på dagen. För dig som har blivit sugen på att testa spirulina kan du köpa riktigt kvalitativa och högdoserade tillskott.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *