Chlorella är en grön mikroalg som funnits på jorden sedan urminnes tider

Chlorella

Chlorella är en grön mikroalg som funnits på jorden sedan urminnes tider. Algen är en encellig organism som växer naturligt över hela världen. Det som gör denna alg så speciell är att den är full av näringsämnen som vi människor behöver för att överleva.

Chlorella är helt vegetariskt och innehållet av vitaminer, mineraler och fettsyror gör att algen fungerar perfekt som alternativ till animaliska produkter. Oavsett kosthållning är chlorella en riktig hälsobomb som borde finnas i alla kök.

Vad är chlorella?

Vad är chlorella?

Chlorella är en grön alg som lever i sötvattensjöar över hela världen. Algen är en riktig näringsbomb och är fullproppad med nyttiga näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chlorellan behöver endast koldioxid, vatten, solljus och mineraler för att föröka sig. Algen har funnits på vår planet i flera miljarder år och är något av det mest naturliga man kan äta. Eftersom den växer snabbt och på många platser är den mycket lättillgänglig för oss människor.

Namnet chlorella är en sammanslagning av två grekiska ord – ”chloros” som betyder grön och ”ella” som betyder liten. Namnet är mycket passande eftersom algen är en encellig och mycket liten alg som dessutom är knallgrön till färgen, tack vare sitt höga innehåll av klorofyll.

Chlorella är bra av många olika anledningar

Varför är chlorella så bra?

Chlorella är bra av många olika anledningar, bland annat innehåller det många livsnödvändiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som vi människor behöver få i oss varje dag. Chlorella säljs som pulver och kan enkelt blandas i juice eller smoothie. Att få i sig nyttigheter har aldrig varit enklare.

Därför ska du äta chlorella:

  • Innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter.
  • Rik på protein.
  • Innehåller stora mängder klorofyll.

Chlorella är en mycket näringsrik alg och mer än halva algens innehåll består av protein

Full av nyttigheter

Chlorella är en mycket näringsrik alg och mer än halva algens innehåll består av protein. Den höga proteinhalten gör att chlorella är en utmärkt proteinkälla för vegetarianer och veganer. Dessutom är chlorella det livsmedel som innehåller absolut mest av det gröna färgämnet klorofyll. 100 g chlorella innehåller inte mindre än 2500 mg klorofyll.

Chlorella innehåller förutom protein och klorofyll även stora mängder vitaminer. Chlorella är bland annat känt för sitt höga innehåll av vitamin B12. B12 är ett vitamin som finns rikligt i kött, fisk och mjölkprodukter vilket medför att vegetarianer och framför allt veganer kan ha svårt att få i sig tillräckligt av.

Chlorella är i dagsläget det som anses vara den bästa vegetabiliska källan till vitamin B12. Förutom vitamin B12 innehåller chlorella även vitamin C och E samt karotenoider. Karotenoider fungerar som förstadium till A-vitamin och kroppen kan själv omvandla karotenoider till aktivt A-vitamin.

Chlorella är i dagsläget det som anses vara den bästa vegetabiliska källan till vitamin B12

Även omega-3-fettsyror finns i rikliga mängder i chlorella. Omega-3-fettsyror är fleromättade fettsyror som vi måste tillföra via kosten. Fettsyrorna är mycket viktiga för hjärtat och hjärnan och studier har visat att de kan skydda mot olika hjärt- och kärlsjukdomar.

Så använder du chlorella

Det gröna färgämnet klorofyll verkar utdrivande vilket gör att chlorella passar perfekt vid renande kurer, så kallade detox-kurer. Att få i sig chlorella är mycket enkelt eftersom det går att blanda med det mesta. Det enklaste är kanske att blanda chlorellapulvret med vatten och dricka som det är, men det fungerar också utmärkt att blanda i smoothie och juice för att göra en riktig hälsodrink.

Vill man kan man även blanda chlorellapulver i pannkaks- eller våffelsmet. Endast fantasin sätter gränser för hur chlorellan kan användas. Att chlorella är något som borde finnas i allas skafferi är i alla fall något som är säkert.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *