Zink är ett mineral som är en viktig del i flera hundra enzymer i kroppen

Zink

Zink är ett mineral som är en viktig del i flera hundra enzymer i kroppen, och är mycket intressant för både skönhet och hälsa. Ett extra stort plus är att det även hjälper dig som tränar genom att delta i metabolismen av proteiner, kolhydrater och fett – perfekt för att öka muskeltillväxten, prestationen och förbränningen!

Vad gör zink i kroppen?

Zink är som sagt en del i hundratals enzymer, och behövs för att de ska fungera. Dessa enzymer är i sin tur viktiga för omsättningen av kolhydrater, fett och protein, vilket är en av många anledningar till att zink är ett intressant mineral.

Vad gör zink i kroppen?

Zink kan nämligen bland annat öka både fettförbränningen och muskelmassan, vilket är en helt oslagbar kombination som hjälper dig till den perfekta beachformen!

Hos människan finns zink i högst koncentration i ögon, hjärna, muskler och prostata. Därför är det viktigt för att vi ska fungera normalt. Utöver det är zink även viktigt för celldelningen, hormonregleringen, immunförsvaret och fungerar som en antioxidant. Antioxidanter skyddar våra celler från fria radikaler som annars skadar och förstör cellernas membran.

Ett lågt intag av zink resulterar ofta i ökad infektionskänslighet

Ett lågt intag av zink resulterar ofta i ökad infektionskänslighet, försämrat mörkerseende och hudförändringar. Dessutom kan det ge försämrad kvalitet på hår och naglar. För att undvika detta rekommenderas ett dagligt intag på 7 mg för kvinnor och 9 mg för män.

Tre av zinks viktigaste funktioner:

  • Ökar muskeltillväxten
  • Främjar fettförbränningen
  • Fungerar som en antioxidant

Var finns zink?

Zink finns både som enskilt tillskott och som ingrediens i olika multivitaminer

Naturligt finns zink främst i animalier såsom kött, lever och mejeriprodukter, men kan även förekomma till viss del i fullkornsprodukter och nötter. Dock finns det inte mycket zink naturligt i vår föda eftersom att cellerna i växter och djur använder mycket zink, och ett zinktillskott kan vara bra för att man ska kunna vara säker på att få i sig tillräckligt.

Zink finns både som enskilt tillskott och som ingrediens i olika multivitaminer, och att använda sig av ett tillskott kan ha flera fördelar. Det används därför av många för att gynna prestationen och fettförbränningen eller vid förkylningstider för att öka sin motståndskraft.

Zink förekommer i riklig mängd i hår, hud och naglar

Zink förekommer i riklig mängd i hår, hud och naglar. Av den anledningen finns zink i olika skönhetsprodukter, där det i första hand fungerar som en aktiv komponent för nagel- och hårtillväxt. Zink hjälper även huden genom att skydda dess celler från oxidation.

Med andra ord kan zink vara lösningen till många av dina problem, och oavsett vad du tänker använda det till kan du köpa många bra tillskott.

About the author

Comments

  1. Tar Zink som kosttillskott och jag känner mig alltid pigg och alert numera. Sen springer jag ett par gånger i veckan också, så jag tror det är kombinationen av detta som gör att jag känner mig pigg och glad nuförtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *