Mullbär växer på träd och är därför rent tekniskt egentligen en frukt

Mullbär

Mullbär växer på träd och är därför rent tekniskt egentligen en frukt som odlas lite överallt i världen. De kommer ursprungligen från Grekland och Turkiet men fanns även i Asien. Idag odlas de världen över men största delen av bären kommer ifrån Grekland, Turkiet och Uzbekistan.

Bären är mycket rika på goda ämnen såsom C-vitamin och järn. Träden som mullbär växter på har länge varit mycket viktiga i Kina då silkesmasken uteslutande lever i mullbärsträd. Det har gjorts försök att odla mullbär i Sverige i två omgångar främst för att kunna få fram silke men de kalla vintrarna i Sverige tog hårt på träden och båda projekten fick läggas ner efter ett tag.

   Inom folkmedicin använder m

Inom folkmedicin använder man alla delar av trädet som mullbäret kommer ifrån. Både bladen, barken, rötterna och frukterna används för olika saker som naturmedicin. Det finns flera olika sorters mullbär då träden lämnar olika färger på bären som är anpassade för olika typer av klimat där vissa sorter är tåligare.

Vitaminer och mineraler

Mullbär är en av de få bär som kallas för superbär då det innehåller ovanligt mycket proteiner, vitaminer och mineraler. Mullbär är ett av de bär som anses ha en stor positiv påverkan på vår hälsa. Det är känt för att innehålla en stor andel av antioxidanter och C-vitamin, sin storlek till trots.

Mullbär är en av de få bär som kallas för superbär

De antioxidanter som man hittar i mullbär är framförallt Reseratrol och Flavonioder. Dessa hjälper till att hålla blodsockret stabilt och kan hjälpa blodet att plocka upp bra kolesterol. Mullbär används inom naturmedicin för att stärka blodet och få det mer motståndskraftigt.

Det är även ett hjälp mot åkommor såsom förstoppning och diabetes. Genom de antioxidanter som mullbären är fyllda av stabiliseras blodtrycket och hjälper till att hålla det på en bra nivå.

Mullbär är även antiinflammatoriska och stärker immunförsvaret med hjälp av en hög halt av C-vitamin. Mullbär sägs även bromsa åldrandet och få den som äter det att bibehålla ett ungt och friskt utseende.

Innehåll i mullbär:

  • Protein
  • C-Vitamin och K-vitamin
  • Järn
  • Kalcium
  • Antioxidanter

Användningsområde

Mullbär är torkade så man kan äta dem som de är

Mullbär är torkade så man kan äta dem som de är. Det är även vanligt att ha i sallader, bakverk eller bröd. De har en söt och nötaktig smak vilket även gör de lämpliga som snacks eller mellanmål. Det finns vissa som säger att bärets smak har likheter med godiset gräddkola.

De går bra att använda som topping på bakverk eller tårtor och det finns en rekommenderad mängd på en handfull om dagen av detta superbär. Det går bra att använda bäret även i smoothies och för att blanda ner i frukostens flingor eller som topping på yoghurt och fil.

Mullbär används även framgångsrikt inom viktminskning då det går att använda som ersättning för sötsaker och hjälper till att minska sötsuget. Det går såklart bra att använda mullbär som ersättning om man bara vill dra ner på sockret och vill ersätta det med något nyttigt men gott.

Mullbär är även gott att tillsätta till te för att öka näringen och förändra smaken på teet. Om man äter för mycket mullbär kan det ge en laxerande effekt.

About the author

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *