Mandelmjöl tillverkas av vanliga ordinära sötmandlar

Mandelmjöl

Mandelmjöl tillverkas av vanliga ordinära sötmandlar som först blancheras, det vill säga kokas så de blir lätta att skala, och sedan mals de ner till ett fint mjöl. Det färdiga mandelmjölet blir, tack vare sitt ursprung i nötterna, rikt på protein samtidigt som förekomsten av kolhydrater sjunker på ett drastiskt sätt. Det sammanlagda GI-värdet blir därför mycket lågt. Det färdiga mjölet behåller även nötternas alla nyttiga fetter, mineraler och vitaminer.

Ett genomsnittligt näringsvärde i en normal påse mandelmjöl ser ut så här:

 • Energivärde 2600 kJ/630 kcal
 • Fett 4 gram
 • Kolhydrater 13 gram (varav sockerarter 6 gram)
 • Fibrer 10 gram
 • Protein 0,03 gram

Det färdiga mandelmjölet blir, tack vare sitt ursprung i nötterna, rikt på protein

Näringsinnehållet skiljer sig dock något åt beroende på vilken typ av mandel man använder sig av för att tillverka mjölet. Något som också påverkar innehållet är hur mandlarna och det färdiga mjölet behandlas av producenten under tillverkningsprocessen.

Vissa mandelmjöl fettreduceras till exempel. Denna process genomförs för att ge mandelmjölet en konsistens som påminner mer om vetemjöl samt för att öka mjölets hållbarhetstid.

Resultatet av fettreduceringen blir dock att kolhydratinnehållet fördubblas till hela 8 %. Var därför uppmärksam och välj ditt mandelmjöl noggrant så att du får ett som passar just dig och dina önskemål.

Sex snabba fakta om mandelmjöl

Sex snabba fakta om mandelmjöl

 1. Innehåller endast 4% fett.
 2. Helt fritt från gluten.
 3. Innehåller väldigt mycket protein.
 4. Innehåller kostfiber.
 5. Kan ersätta vanligt vetemjöl i bakning och matlagning.
 6. Fyllt av nyttiga mineraler och vitaminer.

Trogna anhängare av denna kost använder sig mycket av mandelmjöl

En hälsosammare livsstil

Många människor är idag mycket hälsomedvetna och väljer en livsstil som passar just dem och deras kroppar. En koststil som blivit mycket uppmärksammad och populär på senare tid är LCHF. Kosten går ut på att äta väldigt lite kolhydrater och en större mängd fett samtidigt som man helt undviker socker och stärkelse.

Trogna anhängare av denna kost använder sig mycket av mandelmjöl då mjölets olika egenskaper med låga kolhydratsvärden, mycket protein och höga förekomst av nyttiga fetter gör att det passar alldeles perfekt för den här typen av diet.

Det går naturligtvis att byta ut vanligt traditionellt vetemjöl mot mandelmjöl

Recepttips

Det går naturligtvis att byta ut vanligt traditionellt vetemjöl mot mandelmjöl i de flesta recept även om det kan krävas en del finjustering för att få bästa möjliga resultat. Oftast är det dock nyttigt bröd som efterfrågas. De flesta av oss älskar bröd men normalt sett brukar det vara det största tabut på varje kropps- och hälsomedveten människas frukostbord. Med mandelmjöl i baket kan dock även den mest asketiske få njuta av en ångande varm nybakad fralla.

Här följer ett mycket populärt recept på frukostbullar med mandelmjöl:

Mumsiga frukostfrallor (4- 6 st)

 • 1,5 dl mandelmjöl
 • 1,5 msk fiberhusk
 • 1,5 dl pofiber
 • 3 msk smält smör eller kokosfett
 • 2 dl rysk/ grekisk yoghurt eller cremé fraiche
(ev 3 msk vatten eller mjölk om degen blir lite torr)
 • 2 ägg
 • 1-2 tsk bakpulver (efter smak)
 • 1 tsk salt
 • Svarta vallmofrön + uppvispat ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Vispa upp äggen till en fluffig massa, rör i yoghurten och det smälta fettet. Rör sedan försiktigt ned de torra ingredienserna så att de inte klumpar sig.

Låt smeten jäsa i 5- 10 minuter. Blöt dina händer och rulla sedan smeten till bullar. Smeten räcker till olika antal bullar beroende på vilken storlek man vill ha på sina frallor. Storleken på bullarna påverkar även gräddningstiden, ju större bullar desto längre tid behöver de i ugnen.

Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och pensla med ägg. Strö över favoritfröna. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller till bullarna fått en fin gyllene färg.

Det funkar också alldeles utmärkt att använda mandelmjöl på olika sätt i köket. Ett väldigt uppskattat och riktigt, riktigt smarrigt sätt att använda mandelmjöl i matlagningen är att använda det som panering. Fisk som paneras i mandelmjöl får en krispig och god yta med en lätt nötig smak – en perfekt kombination.

Mandelpanerad torsk (4 port.)

 • 4 bitar torskfilé
 • 1 stort ägg
 • 1 dl mandelmjöl
 • Salt och peppar

Börja med att salta och peppra fisken på båda sidor. Vänd sedan filéerna i ett ägg som vispats upp och sen i mandelmjöl.

Stek filéerna i valfri typ av fett tills dess att fisken är genomstekt och paneringen fått en knaprig yta och vacker färg.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *