Björkaska

I Finland har man använt björkaska under en lång tid på grund av de nyttiga egenskaper som askan besitter. Björken är känd för att rena marken där den växer, enbart för att hjälpa andra blommor och växter runt omkring. Detta gjorde den till en symbol för renlighet, hälsa och helande redan på vikingarnas tid.

Björken används flitigt inom alternativ läkemedelskonst. Löven, rötterna, saven och barken har på olika sätt använts genom tiderna för att hela de sjuka och skadade. Askan av en eldad björk finns både som pulver och i flytande form, och är väldigt alkalisk och är rikt på många viktiga mineraler.

Björken används flitigt inom alternativ läkemedelskonst

De flesta produkter med björkaska innebär att man behöver späda ut det med vatten för att det inte ska bli farligt att dricka eller hantera.

Vitaminer och mineraler

Innehållet i björkaska kan variera beroende på vart björken som man gjort askan av växte. Det allra vanligaste är att björkaska kommer ifrån norra Finland eller Kanada där marken är väldigt rik på olika mineraler.

Innehållet i björkaska kan variera beroende på vart björken som man gjort askan av växte

De effekter som askan har på immunförsvaret och eventuella sjukdomar och skador beror helt på hur närings,- och mineralrik jorden som fanns där var. Därför kan det vara bra att läsa vart björkarna som askan kommer ifrån växte. Björkaska är väldigt basiskt med ett högt PH-värde.

Innehåll i björkaska

  • Kalium
  • Natrium
  • Magnesium
  • Kalcium
  • Fosfor
  • Krom

Björkaska kokas vanligtvis upp med 1-2 matskedar per liter vatten

Användningsområden

Björkaska man kan dricka för att hjälpa immunförsvaret på travenBjörkaska kokas vanligtvis upp med 1-2 matskedar per liter vatten. Sedan bör avkoket silas genom ett finmaskigt filter. Dagsransonen blir sedan 1-3 matskedar av avkoket som blandas upp med ett glas vatten.

Detta ska intas innan eller efter en måltid. Det måste gått minst 30 minuter innan man äter och minst 2 timmar efter man ätit för att det ska ge någon effekt.

Outspädd blir avkoket frätande och man bör undvika kontakt med hud, ögon och kläder. Björkaska man kan dricka för att hjälpa immunförsvaret på traven och i förebyggande syfte inför pollensäsongen om man är känslig mot pollen. Det kan även hjälpa mot andra allergier eftersom det boostar hela immunförsvaret.

Björkaska hjälper även till när personer vill äta en basisk kost. Detta genom att den har ett högt PH-värde så den hjälper till att neutralisera syrorna som man får i sig genom sin kost och miljön.

 

Björken är känd för att rena marken där den växer

Genom att äta basiskt hjälper man organ som till exempel lever, njurarna och tarmsystemet på traven, då de tar mycket skada om kroppen har en sur PH-balans. Det hjälper även cellerna att bli fria från syror och gifter vilket gör att dessa får lättare att ta upp riktiga näringsämnen istället.

Björkaskan dricker man för att förbättra kroppens allmäntillstånd och då den ska hjälpa mot flera olika sjukdomar och förslitningsskador. Eftersom björkaska oftast är rik på mineraler hjälper den även till vid mineralbrist som är mycket vanligt hos oss människor idag.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *