Bipollen räknas ofta som ett av de mest balanserade livsmedlen i världen

Bipollen

Bipollen räknas ofta som ett av de mest balanserade livsmedlen i världen, då det innehåller alla enzymer som kroppen behöver och detta i en balans som är näst intill perfekt. Bipollen består av nektar och fröer som bin har lämnat efter sig på blommor som de har besökt.

Med ett innehåll på 22 aminosyror samt många vitaminer och enzymer är bipollen full av bra ämnen som vi behöver. Dessutom innehåller det många av de mineraler som vi behöver för att kroppen ska fungera ordentligt.

För att samla in bipollen bygger man bikupor med väldigt små ingångar, vilket gör att det överskott av bipollen som biet samlar in och som har fastnat på dess ben skrapas av och ramlar ner i en behållare. Denna process innebär att biet får behålla en del av bipollenet själv för att försörja bikupan, men ser till att vi kan ta del av bipollenet också.

Bipollen består av nektar och fröer som bin har lämnat efter sig på blommor som de har besökt

Bipollen som man skördar själv möglar väldigt fort, och därför är det vanligt att man torkar det innan försäljning.

Vitaminer och mineraler

Bipollen är rejält näringsrikt vilket gör den till ett utmärkt tillskott i kosten. Det innehåller nästan allt som en människa behöver i form av aminosyror, vitaminer, mineraler och enzymer. För att vara mer exakt så finns det 22 olika aminosyror, 27 typer av mineraler och 16 vitaminer i bipollen samt över 200 andra ämnen i det.

Då den är så koncentrerad och full av näringsämnen hjälper bipollen mot det mesta. De vitaminer som finns i bipollen verkar mot benskörhet, stärker blodkärlen och förebygger olika infektioner. Enzymerna kan även hjälpa till mot problem med matsmältning, läkning av sår och skador samt rynkor då den innehåller en hög halt av A-vitamin. Det gör att bipollen även är bra när man åldras för att undvika åldersrelaterade problem.

Bipollen ger även energi då det innehåller så mycket näring och stärker immunförsvaret

Bipollen ger även energi då det innehåller så mycket näring och stärker immunförsvaret. Bipollen kan även öka sexlusten.

Innehåll i bipollen:

  • 22 Aminosyror
  • 27 Mineraler
  • 16 Vitaminer
  • 25% Protein
  • 5% fett
  • 45% Kolhydrater
  • Över 200 andra näringsrika ämnen

Användningsområden

Då bipollen har rejält med protein, det finns 4 gånger mer protein i bipollen än i rent kött, hjälper den till med att öka muskelmassan och muskeltillväxten.

Bipollen har rejält med protein, det finns 4 gånger mer protein i bipollen än i rent köt

För den som har en dålig kosthållning och vet med sig att man har lite sämre matvaron och får för lite av något inom kosten är bipollen att rekommendera. För dem som känner att de bara vill ha något som ger lite extra näring och energi är bipollen perfekt. Näringen i bipollen kan variera beroende på vilken sorts blomma biet har besökt. Ju fler olika blommor desto bättre näringsvärde får det insamlade bipollenet.

Bipollen går utmärkt att ha i matlagning, antingen i sallad eller på yoghurten till frukost. Det går även bra att ha det på bakelser eller tårta för att tillföra näring och färg. I smoothies passar bipollen också när man vill ge sin dryck en extra kick.

 

Bipollen räknas ofta som ett av de mest balanserade livsmedlen i världen

För personer som har visat sig allergiska mot getingstick rekommenderas inte bipollen då det kan ge en svår allergisk chock. Bipollen är även laxerande så det rekommenderas alltid att börja smått och öka mängden bipollen allt eftersom man märker att det fungerar. Man bör inte äta mer än rekommenderas dos av bipollen då det kan leda till ett överskott av vissa näringsämnen.

Eftersom det innehåller så mycket näringsämnen och människor ofta har en brist på en eller flera saker på grund av sin kosthållning så kan man till en början få problem med huvudvärk, hudutslag eller illamående. Detta bör gå över efter att man ätit det ett tag. Andra symptom man kan uppleva i början är hjärtklappning och problem med tarmarna.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *