Acaibäret har en mild smak av nöt och kakao

Acaibär

Acaibäret har en mild smak av nöt och kakao, och är med en hög halt av antioxidanter ett riktigt superbär. Bäret härstammar från acaiträden i Sydamerika och påminner om ett blåbär, fast ett stort sådant. Acaibäret kan bli upp till 2-3 centimeter i omkrets och har länge använts som ett naturläkemedel omkring Amazonas stora område.

För att bären ska hålla sig utan att bli dåliga och behålla sitt näringsrika innehåll fryser man in bären innan de transporteras till andra delar av världen, och det är därför svårt för oss i Sverige att äta färska acaibär.

Acaibäret kan bli upp till 2-3 centimeter i omkrets och har länge använts som ett naturläkemedel

Bäret blev först populärt i samband med att amerikanska surfare åt dessa för att hålla sig i form, men det riktiga genomslaget kom när Oprah Winfrey hyllade bäret genom sitt egna tv-program. Strax efter detta spred sig populariteten snabbt i USA för att sedan fortsätta vidare till Europa.

Det är dock först nu som bäret blir allt vanligare att finna i Sverige. Efter detta har bäret klättrat allt högre och högre upp på olika forskares listor över de nyttigaste bären. Detta är mycket på grund av alla de vitaminer och mineraler och samt de goda hälsoeffekter som bäret har visat sig orsaka. Anledningen till den höga rankingen beror på att bäret har upp till 6 gånger fler antioxidanter i sig än vad till exempel blåbär har.

Vitaminer och mineraler som man hittar i acaibär

Vitaminer och mineraler som man hittar i acaibär

Våra kroppar behöver vitaminer och mineraler och genom att äta acaibär dagligen kan man få i sig en stor del av dessa. Acaibären innehåller en hög halt av fibrer som hjälper till med matsmältningen, och är därför ett bra tillskott för viktminskning.

Den höga halten med antioxidanter förebygger cancer och andra cellskador genom att hjälpa kroppen att skydda och förnya sina celler. Acaibären är även väldigt rika på fettsyror som tar bort det dåliga kolesterolet ur kroppen, och hjälper samtidigt även blodcirkulationen att flyta på och på så sätt motverka uppkomsten av blodproppar.

Acaibären är även väldigt rika på fettsyror som tar bort det dåliga kolesterolet ur kroppen

Andra goda egenskaper som bären besitter är att det förbättrar synen, minskar risken för uppkomsten av kärlsjukdomar samt att det ger energi. Efter att ha ätit bäret under en period brukar huden, håret och naglarna även förbättras.

Antioxidanter är kända för att boosta immunförsvaret, och acaibären skyndar därav på läkningen av infektioner och inflammationer samtidigt som den motverkar att nya uppstår. Ett normalt intag av acaibär hjälper dig alltså att hålla dig frisk, vilket är en god egenskap om någon.

Acaibäret innehåller goda ämnen

Acaibäret innehåller goda ämnen såsom;

  • Vitamin B1, B2, B3, C och E
  • Flera olika antioxidanter
  • Järn
  • Magnesium
  • Kalcium
  • Fosfor

Användningsområden

Bäret går bra att äta som de är, men är riktigt gott att ha i olika sallader och desserter. Många använder även bäret i smoothies och tillsammans med yoghurten eller filen på morgonen. Precis som med vanliga bär går acaibäret att kombinera lite hur som helst och dess användningsområden är oändliga.

Acaibäret att kombinera lite hur som helst och dess användningsområden är oändliga

Tack vare sin chokladliknande smak passar bäret perfekt till olika efterrätter och hemmagjord glass. Så kallade Acai Bowls blir allt populärare och är en fruktsallad fullproppad med nyttiga frukter och bär. Det höga antalet mineraler och vitaminer gör det till en perfekt nyttig efterrätt. Att mixa ner frusna acaibär med banan och diverse olika frukter ger en väldigt god smak och kan ätas som en nyttig variant av glass. Eller varför inte sprinkla på lite granola och äta det som yoghurt?

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *