Incabär kan verkligen konkurrera med kantareller om titeln som naturens guld

Incabär

Incabär kan verkligen konkurrera med kantareller om titeln som naturens guld. Det gulaktiga lilla bäret innehåller nämligen mängder av nyttigheter som vitaminer, mineraler och flavonoider (antioxidanter). Ett superbär som odlats i hundratals år men som fått en viktig plats i våra kök först på senare tid.

En gyllene gåva från tropikerna

Kärt bär har många namn och du kanske känner igen dessa små gyllene bär som physalis, kapkrusbär, golden berries eller just incabär. Namnet incabär är mycket passande eftersom bäret odlades redan av inkaindianerna.

Physalis, kapkrusbär, golden berries eller just incabär

Incabären växer på meterhöga plantor, eller träd, i stora delar av tropikerna och även i Amazonas. På senare tid har man insett att den tåliga plantan även kan odlas i andra delar av världen och faktum är att de går att odla i krukor även i Sverige. Detta förutsatt att de får mycket sol och värme.

Bären, som heter Physalis peruviana L. på latin, täcks av små tunna, pappersliknande blad och har en härligt syrlig och frisk smak. Redan inkaindianerna var medvetna om de små bärens nyttiga egenskaper och idag är bären mer populära än någonsin.

Därför är incabär så nyttiga

Därför är incabär så nyttiga

Incabär är riktiga superbär som är sprängfyllda med nyttigheter som våra kroppar behöver för att må bra. Att äta incabär borde vara en självklarhet för alla som vill leva ett hälsosamt liv.

Här är ett urval av alla de nyttiga ämnen som de små bären innehåller:

  • Vitamin A, B och C
  • Mineralerna kalium och fosfor
  • Antioxidanter
  • Fiber
  • Protein

Incabär innehåller rikligt med vitaminer och mineraler

Incabär innehåller rikligt med vitaminer och mineraler. Speciellt rika är de på vitaminerna A, B och C samt på mineralerna fosfor och kalium. Förutom det innehåller bären även karotenoider, som kan omvandlas till vitamin A i kroppen, samt flavonoider som fungerar som antioxidanter och fiber som är bra för magen och tarmarna. För att vara ett bär innehåller incabären även mycket protein.

Vitaminer och mineraler har många viktiga funktioner i kroppen och det är viktigt att vi får i oss dem dagligen. Vitamin C och flavonoider fungerar som antioxidanter och hjälper till att skydda kroppens celler mot fria radikaler.

Här kan du köpa incabär

Om inte de fria radikalerna stoppas av antioxidanter kommer de att angripa och förstöra kroppens celler. Att få i sig tillräckligt med antioxidanter är med andra ord mycket viktigt och incabär är en mycket bra källa till dessa nyttiga ämnen.

Här kan du köpa incabär

Incabär kan köpas färska i livsmedelsbutiker och kallas då oftast för physalis. Incabär säljs ofta även i torkad form, och då benämns de oftast som just incabär. Incabären passar utmärkt att blanda i smoothies eller desserter men de kan även ätas som de är som ett nyttigt och otroligt gott snacks. Eller varför inte strö dem över en god sallad?

Incabär i torkad form säljs ofta i olika hälsokostbutiker

Incabär i torkad form säljs ofta i olika hälsokostbutiker och är lätta att hitta i olika webbutiker. Störst utbud av incabär (och andra superbär) hittar du online.

Incabären är både otroligt goda och väldigt nyttiga så att ha en påse hemma i köket borde vara en självklarhet för alla. Att de dessutom kan ätas på många olika sätt gör dem ännu mer användbara.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *