Kokosmjöl tillverkas av kokosnötens innehåll, dess fruktkött

Kokosmjöl

Kokosmjöl tillverkas av kokosnötens innehåll, dess fruktkött. Fruktköttet kallpressas för att avlägsna oljan i kokosen. Därefter torkas fruktköttet på låg temperatur för att behålla det mesta möjliga av vitaminer och mineraler, för att slutligen malas till ett fint, fint mjöl.

Eftersom kokosoljan avlägsnats från produkten genom pressning blir kokosmjölet i stort sett lukt- och smakfritt. Kokosmjöl är dessutom naturligt gluten- och laktosfritt. Mjölet är även helt fritt från transfetter och innehåller bara nyttiga fettsyror som främjar kroppens upptag av vitamin A och D samt kalcium och magnesium. Mjölet är också en god proteinkälla och innehåller alla de essentiella åtta aminosyrorna.

Kokosmjöl är dessutom naturligt gluten- och laktosfritt

Mjölet innehåller mycket fibrer, mer än 40 %, vilket gör att mättnadskänslan håller i sig längre. En kost som är rik på fibrer i kombination med avsaknaden av gluten och laktos i kokosmjölet gynnar matsmältningen och tarmarna samt deras arbete. Maten passerar snabbare och detta bidrar till att rena tarmen. Den låga andelen kolhydrater i mjölet gör även att mjölet har en mycket låg påverkan på blodsockret.

Mjölet är idealt för att fiber- och proteinberika kosten. Häll det i smoothies eller strö över yoghurten eller gröten så ökar fiberintaget markant.

Näringsinnehållet i kokosmjöl

Näringsinnehållet i kokosmjöl

Det genomsnittliga näringsvärdet per 100 gram kokosmjöl ser ut så här:

  • Energivärde 1340kJ/320 kcal
  • Fett 9 gram
  • Kolhydrater 17 gram (varav sockerarter 15 gram)
  • Fibrer 43 gram
  • Protein 1,5 gram

Recept med kokosmjöl

Kokosmjöl kan användas i både matlagning och bakning. Kokosmjölet är ett mycket bra alternativ för den som vill tillaga glutenfria bakverk. Att det dessutom innehåller fibrer, bra fetter och minimalt med kolhydrater är ytterligare en fördel.

Kokosmjöl kan användas i både matlagning och bakning

Att byta vetemjöl rakt av mot kokosmjöl fungerar dock tyvärr inte så bra. Kokosmjölet suger nämligen i sig mer vatten och eftersom kokosmjöl inte innehåller gluten kan det vara svårt att få till den nödvändiga elasticiteten i degar och smeter.

Oftast är det bästa alternativet att byta ut en del av det övriga mjölet mot kokosmjöl. En kombination av 1 del kokosmjöl och 6 delar vetemjöl brukar fungera alldeles utmärkt. Vill man däremot byta ut mandelmjöl mot kokosmjöl gäller generellt att 0,5 dl mandelmjöl motsvaras av 1 msk kokosmjöl. Naturligtvis kan dessa måttangivelser variera beroende på vad mjölet skall användas till. Man får helt enkelt testa sig fram tills man finner de perfekta proportionerna.

Kokosmjölet suger nämligen i sig mer vatten

Brownies med kokosmjöl

  • 1dl kokosmjöl
  • 1,25 dl kakao
  • 0,75 dl honung (eller lönnsirap)
  • 0,75 dl råsocker
  • 4 stora ägg
  • 100 gram saltat smör
  • 1 dl hackade valnötter
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1/8 tsk salt

Börja med att sätta ugnen på 180º C. Smält sedan smöret i en kastrull. Vispa ner saltet och kakaon och låt krämen svalna. Vispa äggen fluffiga i en stor skål. Addera sockret, vaniljpulvret, honungen och rör runt ordentligt.

Tillsätt kokosmjölet försiktigt så att det inte klumpar sig. Rör ner kakaokrämen och blanda ihop till en jämn blank smet. Lägg i valnötter och eventuellt lite hackad choklad.

Häll smeten i en form med måtten 20×20 cm som tidigare klätts i bakplåtspapper. Grädda sedan mitt i ugnen i 20 till 25 minuter. Kontrollera med en sticka om kakan är färdiggräddad.

Det är lätt att brownies blir torra så kakan ska vara lite kladdig när den tas ut. Skär sedan den avsvalnade kakan i fyrkanter och servera.

Här kommer fler tips på hur kokosmjöl kan användas och bli en del av ditt dagliga matintag:

  • Ät mer fibrer genom att använda kokosmjöl i bröd och kakor eller olika sorters tilltugg.
  • Som smakförhöjare till fil och flingor, efterrätter, såser och krämer.
  • I dryck – blanda i en matsked i din juice, smoothie, te eller kaffe.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.