Baobab är en frukt som kommer ifrån Afrika

Baobabpulver

Baobab är en frukt som kommer ifrån Afrika. Det växer på baobabträdet och har en sötsyrlig smak som påminner om citron för vissa. Andra beskriver smaken som en blandning av päron och grapefrukt.

Frukten har inte varit känd i västvärlden förrän på senare tid men i Afrika har frukten länge ätits.

Frukten innehåller till stor del en hög andel antioxidanter som överstiger värdet i till exempel blåbär, acai eller gojibär.

Trädet som baobabfrukten växer på kallas även apbrödsträd

Trädet som baobabfrukten växer på kallas även apbrödsträd och ger stora, ätliga frukter, men även löven som växer på det är ätliga och anses ha goda hälsoförmåner.

Trädet som frukterna skördas från kallas för livets träd då det kan bli flera tusen år gammalt. Träden härstammar från Madagaskar där det kan komma långa perioder av torka, vilket har lett till att trädet kan lagra upp till 30 000 liter vatten.

Det finns många olika djur som lever av och i närheten av trädet, och en av dessa är babianen som livnär sig på baobabfrukterna. Frukterna kallas därför ibland för apfrukter.

Baobabpulver är, som namnet indikerar, gjort av baobabfrukten

Vitaminer och mineraler

Baobabpulver är, som namnet indikerar, gjort av baobabfrukten. Den har visat sig vara en enorm vitaminkälla som med sin höga nivå av C-vitamin boostar immunförsvaret. Fördelen med att äta det som pulver istället för frukten är att man får med kärnorna från frukten, och missar därav inga viktiga hälsoämnen.

Frukten används i Afrika vid akut C-vitaminbrist, diarré och feber. Det sägs även att frukten kan förhindra att man får cancer eller hjärt,- och kärlsjukdomar.

Att äta av pulvret minskar även tröttheten och känslan av utmattning då den innehåller mycket antioxidanter. Baobabpulvret har även en lugnande inverkan på IBS och andra tarmproblem, och eftersom den innehåller så mycket zink hjälper den även till med syrabalansen i kroppen.

Baobabpulvret har även en lugnande inverkan på IBS och andra tarmproblem

Baobabpulver innehåller:

  • Vitamin C
  • Kalcium
  • Kalium
  • Järn
  • Zink
  • Selen
  • Magnesium

Användningsområden

Man kan blanda ner baobabpulvret i en smoothie eller annan drink, men det går även att ha i nyttigare varianter av chokladbollar. Blanda ner det i ett bakverk för att ge denna en syrligare smak.

Man kan blanda ner baobabpulvret i en smoothie eller annan drink

Blandar du ner pulvret i vatten så får du en snabb och enkel energidryck med en syrlig smak. Du kan även blanda ner lite honung eller agave sirap för att göra en god drink av det.

Ett annat bra tips är att blanda det med vatten och frysa in i glassformar för att ha en syrlig och svalkande glass på sommaren.

Det går även att blanda ner pulvret i hemgjord glass med mjölkbas eller strö det över köpt glass för att göra den mer näringsrik.

Att ha pulvret i morgongröten eller på yoghurten blir allt mer populärt.

Rekommendationerna är att man max ska äta 3 teskedar per dag för att inte överdosera något av ämnena som finns i frukten.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *