Acaibäret är med sin höga halt av antioxidanter ett riktigt superbär

Acaipulver

Acaibäret är med sin höga halt av antioxidanter ett riktigt superbär med en smak av mild nöt och ibland även kakao. Acaibären ser ut som enorma blåbär med en omkrets på ca 2-3 cm.

Bären kommer ifrån Sydamerika där de växer i vilt tillstånd i ett träd med samma namn. Runt omkring Amazonas så har man länge använt bäret som naturläkemedel.

Acaibäret fick först en spridning på grund av amerikanska surfare som ville hålla sig i form

Acaibäret fick först en spridning på grund av amerikanska surfare som ville hålla sig i form, men den stora spridningen kom efter att Oprah Winfrey pratade om bäret på hennes tv-program.

En stor del av bäret utgörs av kärnan, och genom att torka frukten och mala ner den till ett pulver kan man även få med antioxidanterna som finns i denna.

Acaibäret är väldigt rikt på vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler

Acaibäret är väldigt rikt på vitaminer och mineraler. Genom att dagligen äta acaibär så får man i sig en stor mängd av de vitaminer och mineraler som kroppen behöver, samtidigt som bäret innehåller en hel del fibrer som hjälper matsmältningen.

Den höga halten av antioxidanter hjälper kroppen att skydda och förnya cellerna vilket förebygger cancer och skador på cellerna i kroppen. Acaibären är även väldigt rik på fettsyror som hjälper dig att ta bort det dåliga kolesterolet ur blodet.

Acaibären är även väldigt rik på fettsyror som hjälper dig att ta bort det dåliga kolesterolet ur blodet

Bäret sägs även ha en positiv effekt på viktminskning genom att den ökar ämnesomsättningen. Bären ger även energi, positiva effekter på synen och minskad risk för kärlsjukdomar. Efter att ha använt acaibären under en period upplever man ofta att kvalitén på hud, hår och naglar förbättras.

Antioxidanterna i bären hjälper till att boosta immunförsvaret, vilket dels skyndar på läkningen av pågående infektioner och inflammationer men motverkar även framtida sjukdomar.

Acaipulver innehåller

Acaipulver innehåller:

  • Vitamin B1, B2, B3, C och E
  • Antioxidanter
  • Järn
  • Magnesium
  • Kalcium
  • Fosfor

Användningsområde för acaipulver

Användningsområde för acaipulver

Pulvret går att använda som de är i sallader eller desserter, men även som topping på nyttiga smoothies, yoghurt och fil. Pulvret går att kombinera i all oändlighet och precis på samma sätt som man använder andra bärpulver på.

På grund av smaken som påminner om choklad passar den extra bra i efterrätter. Acaipulver passar även bra till att göra proteinbarer eller hemmagjord glass på, då pulver är lätthanterat och bidrar med en mild men god smak.

Det enklaste är att använda acaipulver och mixa ner med frusen banan och andra frukter till en halvfrusen smet

Att göra en så kallad Acai Bowl har blivit väldigt populärt, och är som en fruktsallad full med nyttiga frukter som innehåller höga andelar av antioxidanter och mineraler.

Det enklaste är att använda acaipulver och mixa ner med frusen banan och andra frukter till en halvfrusen smet som man sedan toppar med granola eller bär efter smak och tycke. Man kan även blanda smeten och ställa tillbaka in i frysen för att göra nyttig glass av det.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *