Fantastiska psylliumfröskal

Psylliumfröskal

Vad ska man göra då man vill undvika kolhydrater men ändå vill baka bröd och andra bakverk? Det finns ju mjöl som är gjorda av nötter men det är inte alla som tycker att det här är ett bra substitut.

Under senare år så är det alltfler som upptäcker psylliumfröskal som tidigare var något som enbart glutenallergiker var högst medvetna om. Det här är skal som kommer från frön från växten psyllium och som inte bara erbjuder en massa fibrer utan också ett bra substitut till mjöl.

Under senare år så är det alltfler som upptäcker psylliumfröskal

Genom att mala ner skalen så får man ett fint mjöl som går alldeles utmärkt att använda för att baka eller som tillsats i en vanlig deg då man vill att den ska bli lite saftigare och godare.

Fantastiska psylliumfröskal

Det är inte så konstigt att de här skalen har blivit så hyllade. Nuförtiden så är det ju fler än glutenallergiker som vill undvika gluten och då är man förstås på jakt efter sådant som man kan använda sig av istället för vanligt mjöl.

Ett vanligt namn är till exempel husk, och huskprodukter som fiberhusk

Man kan säga en massa bra om de här skalen men några fördelar som måste nämnas är:

  • Att de går att ersätta helt vanligt mjöl med.
  • Att de är fulla av fibrer vilket är bra för magen.
  • Att de inte har vare sig gluten eller kolhydrater vilket passar många olika moderna dieter.
  • Att de lätt kan användas som ett kosttillskott som man blandar i smoothies och andra hälsoprodukter.

Kärt barn har många namn

När du surfar in på en hälsokostbutik online så ska det inte vara svårt att hitta psylliumfröskalen men det kan vara bra att veta att den här produkten kan ha lite olika namn. Ett vanligt namn är till exempel husk, och huskprodukter som fiberhusk har man länge kunnat köpa i vanliga matbutiker som en ersättning för mjöl.

Ibland så kallas skalen helt enkelt för psylliumskal

Ibland så kallas skalen helt enkelt för psylliumskal och ett annat namn är ispagulafröskal. När man ser på skalen så kan man ibland få mindre trevliga associationer till djur och insekter som fäller hud och det är därför som en del kallar de här skalen för loppfröskal men det finns förstås inget samband mellan psylliumfröskal och loppor! Tänk dock på att förvara din psylliumprodukt på rätt sätt så att den håller längre och inte kommer att attrahera insekter i skafferiet.

Hur blir brödet?

Bröd som man bakar med hjälp av husk eller psyllium håller ihop väldigt bra och det beror på att fibrerna som finns i husken har en väldigt bindande effekt. Det här gör att man får ett bröd som är saftigt och som inte smular så som andra bröd lätt gör.

Det är också lättare att hantera degar som är gjorda med psylliumfröskal

Det är också lättare att hantera degar som är gjorda med psylliumfröskal och man kan knåda så som behövs för att det färdiga brödet ska få rätt konsistens.

Förutom i brödbak så kan det vara smart att tillsätta dessa skal till morgonyoghurten, smoothies eller kanske som strö över salladen. Det här ger ett tillskott av fiber som är bra för magen och det helt utan att tillföra kolhydrater eller annat onyttigt.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *