Vad är hampafrön?

Hampafrön

Med skal, skalade eller kanske malda till ett fint pulver – med hampafrön så kan man få i sig viktiga proteiner och fetter som kroppen verkligen har behov av.

Alltfler upptäcker detta smarta frö som i flera tusen år har använts för så vitt skilda saker som textiltillverkning och matlagning.

Hampafröet innehåller proteinet albumin

På grund av att hampafröet innehåller proteinet albumin så blir det lättare för vår kropp att ta upp alla de aminosyror som finns i det. Det är på grund av detta som hampan anses vara en alldeles utmärkt källa till protein, och det särskilt för den som är vegetarian, vegan eller laktosintolerant.

Vad är hampafrön?

Hampan är en växt som växer på många håll i världen och då även i Sverige. I Sverige så kan växten bli omkring två meter hög. Den här växten har en frukt som är en nöt som man brukar kalla för hampafrö och det är det här fröet som är så fullt av näring och som man kan använda för att skapa hälsoprodukter som proteinpulver med.

Hampafröerna är alltid ekologiska för man behöver nämligen inte bespruta den här plantan

Det finns lite olika typer av hampaväxter och det är den som kallas för indisk hampa som har narkotiska egenskaper och som även går under namnet Cannabis.

Hampafröerna är alltid ekologiska för man behöver nämligen inte bespruta den här plantan då insekter av naturliga skäl undviker den.

Vad är hampfrön bra för?

Vad är hampfrön bra för?

Hampafröpulver är bra för många. Först och främst så får man här en riktigt bra källa till protein. Proteinet är något som vi måste få i oss för att fortsatt fungera, och för de som av olika skäl inte kan äta kött, fisk eller andra proteinrika livsmedel så kan hampan bli en mycket bra lösning.

Hampans fröer har också gott om vitaminer och mineraler som är bra för kroppen så det är inte dumt att få i sig dessa regelbundet. Med ingredienser som omega 3 och 6 så kan det proteinpulver som utvinns av hampan ge många goda hälsoeffekter som till exempel att man får finare hy och hår.

Hampans fröer har också gott om vitaminer och mineraler som är bra för kroppen

Innehållet

Låt oss se lite närmre på vad som finns i dessa superfröer.

Listan med näringsämnen kan göras lång men om vi fokusera på de allra viktigaste så måste följande nämnas:

  • De 8 essentiella aminosyrorna som kroppen inte själv kan tillverka och som måste komma via vår kost.
  • Mineraler som järn, magnesium, fosfor, kalium och kalcium.
  • Vitaminer som A vitamin.
  • Omega 3 och omega 6 i en balans som anses vara riktigt god.
  • Fibrer som är bra för magen.

Användningsområden

Det är mycket vanligt att man använder sig av hampafrön för att göra proteinpulver

Det är mycket vanligt att man använder sig av hampafrön för att göra proteinpulver som man kan använda för att stärka kroppen. Man kan blanda dessa pulver i drinkar som juicer eller i gröt och yoghurt. Det går också bra att strö pulver över sallader eller att blanda det i muslin eller i nötblandningar som man äter med sin filmjölk.

Den som behöver en proteinrik diet kan se till att få i sig hampaprotein men jämna mellanrum som mellanmål eller som tillbehör till de vanliga maträtterna. Den som tränar med målet att bränna fett och bygga muskler men som inte kan använda sig av protein som vassleprotein på grund av laktosintolerans kan byta ut mot hampapulver för samma fina effekt.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *