Macapulver utvinns från en rot som växer på mycket hög höjd i de peruanska bergen i Sydamerika

Macapulver

Macapulver utvinns från en rot som växer på mycket hög höjd i de peruanska bergen i Sydamerika. Det krävs en rejäl och tålig växt för att klara av de extrema förhållandena på de höga höjderna i Anderna. Klimatet växlar ständigt, från outhärdlig hetta på dagtid till isande kyla under nätterna.

Kanske är det just på grund av dessa omständigheter som Macaroten berikats med så många goda och välgörande egenskaper. Macan är faktiskt en släkting till vår europeiska potatis även om den ofta misstas tillhöra ginsengsläktet. Rotens främsta effekt är dock, precis som hos ginsengen, ökad energi. Du blir både piggare och mer fokuserad samtidigt som den stärker ditt immunförsvar.

Macan är faktiskt en släkting till vår europeiska potatis

Näringsmässigt är Macapulver en källa rik på vitaminer och mineraler. Den innehåller bland annat stora doser av vitaminerna C, B1, B2, B3 och B6. Roten innehåller även stora mängder zink, koppar, kalium, jod, kalcium, järn och mangan.

Macapulver innehåller per 100 gram:

  • Kalorier: 325 kcal
  • Kostfibrer: 8,5 gram
  • Kolhydrater: 70 gram
  • Fett: 2,2 gram
  • Protein: 14 gram

Maca som afrodisiakum

Maca som afrodisiakum

Macaroten har i Peru använts av den kvinnliga befolkningen för att underlätta vid hormonella problem och för att öka fertiliteten. Roten är känd för att vara ett afrodisiakum och har bevisat positiva effekter på de sexuella funktionerna. Roten sägs även kunna lindra PMS och de besvär som uppstår i samband med klimakteriet.

Macapulver lindrar även acne och andra hudbesvär och bidrar till att skapa en problemfri hy. Macapulvret sägs ge bäst effekt om det konsumeras periodvis. Man bör till exempel ta en dos varje dag i cirka tre veckor och sedan göra ett totalt uppehåll under den fjärde veckan.

Hur används Macaroten?

Hur används Macaroten?

Macaroten har en något speciell, lite nötig smak som passar till alla sorters mat. Bäst är den självklart i kombination med choklad av olika slag men den går även att använda i många olika maträtter. Dock går det inte att förneka att roten passar bäst i desserter av olika slag.

Det finns såklart andra användningsområden såsom att strö pulvret över frukostflingorna, blanda ned det i smoothies eller lägga till det i bakreceptet. Macapulvret tillgodoser alla behov och ger alla beståndsdelar som behövs för en allsidig kost.

Macaroten har en något speciell, lite nötig smak som passar till alla sorters mat

Smoothies är gott, nyttigt och enkelt att göra. Men Macapulvret får de dessutom en extra touch. Följ det här snabba receptet och luta dig sen tillbaka och njut av din alldeles egna Macasmoothie!

  • Ta fram en mixer och blanda 2 tsk Macapulver, 1 msk acai, 2 tsk honung, 1 msk chia, 1 mogen banan, 3 dl frusna bär av valfri sort och en nypa salt.
  • Mixa till en slät smoothie och häll sedan upp i ett högt glas.
  • Servera med is och sugrör – njut!

Allt man behöver göra är att blanda en tesked Macapulver i ett glas ljummet vatten

Det behöver inte alls vara komplicerat att fixa en supersnabb dryck full av energi. Allt man behöver göra är att blanda en tesked Macapulver i ett glas ljummet vatten.

Tycker man inte om den speciella smaken av Macan kan man glädjas åt det faktum att det nu finns kapslar som ger exakt samma effekt som intag av den färska.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *